15 May 2009

Rahulik Sinine

Sinises värvis on jõudu ja elurõõmu. Sinine rõivas kaunistab nii päevitunud kui ka heledat nahka, tuues esile vastavalt siis pruunika jume või muutes heleda naha säravaks portselaniks.
Sinine sümboliseerib rahu, harmooniat ja tasakaalu. Sinine on vaikuse, konservatiivsuse ja truuduse sümbol. Samuti sümboliseerib sinine taevast, vett ja jahedust. Sinine on tõe värv, kuna pärast pilvede hajumist tuleb alati esile sinine taevas, vihjates avalikuks saanud tõele.

Custo Barcelona SS 2oo9
Šotimaal kuni 9. sajandini elanud piktid värvisid oma keha siniseks, et lahingutes hirmsamad välja näha. See on üks põhjuseid, miks roomlased pidasid sinist barbarite värviks.

Carlos Miele SS 2oo9
Esmaspäeva on tihti nimetatud siniseks. Põhjuseks sellele on peetud sinerõika (Isatis tinctoria) kasutamist riideesemete siniseks värvimisel. Nimelt vajas sellest taimest saadud sinine värvaine riidematerjali värvimiseks uriini ning tulemus oli parem kui uriin sisaldas alkoholi. Värvitav kangas pidi vähemalt pool ööpäeva sinerõika-uriinileotises ligunema ja värv ilmus esile alles peale seda, kui kangas oli tükk aega õhuga kokku puutunud. Tavaliselt pandi kangas likku pühapäeval ja esmaspäeval magasid kangavärvijad tihti peatäit välja. Seetõttu tähendab saksa keeles ka sõnapaar blau werden ('siniseks saama') purju jäämist.
Abaeté SS 2oo9
Kuna värvilt sinine toit äratab kõige vähem söögiisu on looduslik toit harva sinine. Sinise värvi söögiisu pärssivast toimest võib näitena esile tuua Mäetaguse mõisa söögisaali, mille lae lasi mõisnik siniseks võõbata, et vähendada külaliste liigset söögiisu.

No comments: